Rene Hoek - FORMHET
Wie is Rene Hoek?
63 jaar, architect, woonachtig in Naaldwijk, man van Irene en vader van drie jongens. Ik ben geboren in buurtschap Hodenpijl (Schipluiden). Na 3 jaar zijn wij verhuisd naar de bakkerij in het dorp van Schipluiden. Het was echt feest om op te groeien in Schipluiden. Na de middelbare school ben ik naar de MTS Bouwkunde in Den Haag gegaan. Na de MTS ben ik gaan werken bij CPZ en heb ik in de avonduren mijn HTS Bouwkunde gedaan en de Academie Bouwkunst in Rotterdam. Dat was de leukste tijd van mijn leven! Na CPZ heb ik bij atelier PRO gewerkt als architect van de Haagse Hogeschool. Daarna ben ik voor mezelf begonnen en ben ik samen met Vincent Dekker HET Architecten gestart. Begonnen op de Stokdijkkade en sinds 2008 zijn we verhuisd naar de Gashouder in Naaldwijk.
Mijn interesses liggen in kunst, natuur en techniek. De drie dingen die samen komen in de architectuur.
Hoe gaat het nou met jou?
Met mij en mijn gezin gaat het goed, ik ben gezond en heb leuk werk. Ik mis het menselijk contact in netwerk en ook in de acquisitie. Het is in deze tijd wel heel moeilijk om projecten te hebben en aan de gang te houden. Er is wel een grote markt en vraag naar woningbouw. Maar bedrijven die eigenlijk willen investeren in nieuwbouw van eigen gebouwen zijn nog voorzichtig en dat merken wij als FORMHET.
Wat zijn voor jullie de afgelopen 12 maanden de belangrijkste gebeurtenissen geweest?
Samengaan met andere architectenbureau FORM. Ik ben heel blij dat we deze mannen hebben gevonden en dat we allebei de meerwaarde van deze samenvoeging zien. Zo heeft het personeel continuïteit. We voegen het beste uit twee werelden samen; onze klassieke achtergrond van ontwerpen en hun datagestuurde manier van werken, deze combinatie gaat een grote meerwaarde zijn voor onze klanten.
Heeft jullie bedrijf veel last gehad van de coronacrisis of heeft het jullie juist meer/ander werk opgeleverd?
De coronacrisis heeft ook bij ons een hele grote rol gespeeld. 2020 zou het beste jaar ooit worden. Maar alles werd gecanceld en we hebben heel veel moeite moeten doen om in beeld te blijven.
De coronacrisis heeft ons geen ander werk opgeleverd maar wel minder werk. Het feit dat we minder werk hebben komt ook door de ingewikkelde en soms stroperige regelgeving van de lokale overheden. Daar hebben wij veel last van.
Welke ontwikkelingen zie je voor de toekomst?
Als het puur om ons vak gaat, zullen we veel meer data gestuurd gaan werken. Dat is een enorme belofte en fantastische vernieuwing in ons vak. Ooit was gewapend beton de grootste innovatie in de architectuur. Nu is algoritme de grootste game changer. Dat kan ons vak een extra dimensie geven en een enorme vormvrijheid. Fantasieën kunnen zo op een makkelijk manier worden berekend en misschien dan ook wel worden uitgevoerd.
Met FORMHET zitten we in de Frontlinie van deze ontwikkeling. Dat was ook één van de redenen van deze samenwerking. Wij zien de toekomst rooskleurig tegemoet!