Ron Fransen - Levoplant

Wie is Ron Fransen?
Ik ben directeur en mede-eigenaar van Levoplant. Op vier locaties in het Westland telen wij Phalaenopsis (orchideeën) en Cordyline australis (terrasplant). Naast een aantal vak gerelateerde functies in besturen en commissies, ben ik al een aantal jaren met veel plezier bestuurslid bij IKN.
Ik ben 50 jaar jong, getrouwd en vader van drie dochters. In mijn vrije tijd zit ik graag op de racefiets.

Hoe gaat het nou met jou?
Met mij gaat het goed. We hebben op het bedrijf wel een hectische periode achter de rug. Op zondag 7 februari stortte als gevolg van de sneeuwdruk een deel van onze kas in. Het ging maar om een relatief kleine oppervlakte (ca. 500 m2), maar het was midden in onze warme afdeling. Daar zakte in één keer de temperatuur van 28 graden naar onder het vriespunt. Naast de technische schade aan de kas hebben we dus ook veel teeltschade. Gelukkig zijn we goed verzekerd en met de hulp van onze vaste leveranciers en onze eigen mensen hebben we snel ergere schade kunnen voorkomen. Het duurt nog even voordat alles weer op de rit staat, maar het komt weer helemaal goed.

Wat zijn voor jullie de afgelopen 12 maanden de belangrijkste gebeurtenissen geweest?
Uiteraard heeft het coronavirus zowel zakelijk als privé een grote rol gespeeld. Maar naast de beperkingen zie ik toch vooral de positieve dingen. Zowel mijn vrouw als ik hebben de mooie leeftijd van 50 jaar mogen bereiken. Onze kinderen doen het goed op school. We zijn afgelopen zomer nog heerlijk op vakantie geweest naar Griekenland en zakelijk mag ik ook zeker niet klagen. Het glas is dus halfvol zullen we maar zeggen.

Heeft jullie bedrijf veel last gehad van de coronacrisis of heeft het jullie juist meer/ander werk opgeleverd?
In het begin van de coronacrisis werden wij hard getroffen. De omzet viel grotendeels weg en wij hebben veel planten weg moeten gooien. Het herstel daarna was echter heel krachtig en voor ons was 2020 uiteindelijk een goed jaar met een mooi resultaat. Ook de start van 2021 is bij ons uitstekend. Door de coronacrisis zijn de mensen veel meer thuis en maken ze het gezellig met onder andere bloemen en planten.

Welke ontwikkelingen zie je voor de toekomst?
Onze ambitie is om het bedrijf de komende jaren verder te laten groeien. Naast autonome groei, zal ook groei door samenwerking, overname en/of fusie zeker tot de mogelijkheden behoren. Het is mijn stellige overtuiging, dat vooral in de sierteelt hier de komende jaren nog veel in zal gaan gebeuren.